Награда за хуманитаристика “Богдан Богданов”

Лауреат на Наградата за 2023 г. е голямата оперна актриса Райна Кабаиванска.

Райна Кабаиванска достига до върха на оперното изкуство и постига световно признание. Блестящата й кариера в най-големите оперни театри е свързана с изключително широк репертоар, в който тя представя незабравими роли и остава недостижима и до днес със своите емблематични сценични образи.

Райна Кабаиванска е личност с призвание освен на голям артист, но и на всеотдаен преподавател и филантроп. Щедростта, с която тя дарява своя талант на публиката и младото поколение оперни певци е в служба на "дълга за продължаване на традицията в едно голямо изкуство", както споделя самата тя. Кабаиванска е убедена в синкретичната природа на оперното изкуство, така както проф. Богданов търсеше диалога и взаимодействието на различни науки и изкуства в университетската програма. Впечатляваща е амбицията на Кабаиванска да дарява своя опит, но без да търси свое продължение в учениците си. За нея е важно да развие индивидуалността на всеки.

Благотворителната дейност на Райна Кабаиванска в България продължава вече над 30 години. Началото е свързано с демократичните промени в страната, когато Кабаиванска дарява за талантливи деца в домове за сираци. През 2002 г. основава в Нов български университет дарителски фонд за млади оперни певци, които обучава в България и Италия и подпомага в началото на международната им кариера. Стотици млади хора в България и по света са подкрепени от хуманистичните жестове на Кабаиванска. Десетки личности и организации, вдъхновени от порива й да дарява, стават съпричастни на благородната й кауза.

Журито на Наградата "Богдан Богданов" награждава Райна Кабаиванска за изключителния й принос към оперното изкуство, нейната щедрост и посвещаване на младите оперни таланти.