Награда за хуманитаристика “Богдан Богданов”

Награда за хуманитаристика "Богдан Богданов" за 2020 г.

Журито присъжда наградата за 2020 г. на НАЙДЕН ТОДОРОВ за изключителни успехи в сферата на изкуството и управлението на художествени институции, както и за неговата достойна и последователна гражданска позиция.

МОТИВИ НА ЖУРИТО НА НАГРАДАТА ЗА ХУМАНИТАРИСТИКА "БОГДАН БОГДАНОВ" ЗА 2020 Г.

Журито присъжда наградата за 2020 г. на НАЙДЕН ТОДОРОВ за изключителни успехи в сферата на изкуството и управлението на художествени институции, както и за неговата достойна и последователна гражданска позиция. С досегашната дейност си дейност като диригент и ръководител на най-изявения български симфоничен оркестър Софийската филхармония и на други оркестри и оперни театри Найден Тодоров реализира един от идеалите на професор Богданов, а именно, че талантливият човек трябва да има куража и силата да поеме отговорността на управлението. Освен това със своите публични изяви Найден Тодоров потвърждава и убеждението на професор Богданов, че ярките творчески личности трябва да имат открита гражданска позиция, ангажирана с общото благо. Носителят на тазгодишната награда е биографично свързан с Нов български университет. Той е възпитаник на нашия университет, а от 10 години неизменно дирижира оркестъра по време на гала концертите, с които всяка година завършва майсторският клас на Райна Кабаиванска.

Найден Тодоров е роден през 1974 г. в Пловдив. Започва да учи пиано на петгодишна възраст, а дебютът му като диригент е още когато е на 16 години. Още като ученик печели награди на национални и международни конкурси, а през 1990 г. създава свой младежки оркестър, с който повече от 10 години се изявява у нас и зад граница. Важна роля в годините на формирането му като диригент изиграват редица изявени български и чуждестранни музиканти - Кръстю Марев, Веселин Байчев, Урош Лайовиц, Гюнтер Тойринг, Конрад Лайтнер и особено Александър Владигеров и Карл Йостерайхер. Творческият път на Найден Тодоров е богат и многообразен. Той започва в средата на 90-те години на ХХ век от симфоничните оркестри във Враца и Видин, преминава през специализация и концертна дейност с Израелската филхармония и оркестъра на Йерусалим, активна концертна дейност в много страни в Европа, Америка, Азия и Африка и намира своите впечатляващи върхове на постовете на музикален директор на Пловдивската опера и Пловдивската филхармония, художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас, директор на Държавната опера в Русе и от 2017 г. до сега директор на Софийската филхармония.

Найден Тодоров е работил с всички симфонични оркестри и оперни театри в нашата страна, но най-значими все пак си остават изявите му със Софийската филхармония. Сред тях се откроява концертът в Брюксел през 2018 г., с който се открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Найден Тодоров е носител на множество награди: наградата на Съюза на българските композитори "Златно петолиние", наградата "Златна книга", плакет на Президента на Република България, два пъти наградата на слушателите на БНР "Музикант на годината" и много други.

За Нов български университет е особена чест и привилегия да връчи Наградата "Богдан Богданов" за 2020 г. на нейния достоен носител г-н Найден Тодоров.